VISSZA

A KULTÚRA ÉS A SPORT FELLEGVÁRAIBAN alkalmazott érzékeny LED-es világítások

dimmelésekor egy Mario Vukovic nevű találékony vállalkozónak sikerült egy olyan műszaki megoldást kifejleszteni, amely páratlan lehetőségeket nyitott meg a világpiac számára

Bécsújhely északi részén, egy minden feltűnést nélkülöző üzleti park környezetében bújik meg – a rejtőzködő bajnokra jellemző módon – a soft-LED vállalat székhelye. Ha belépünk ebbe az ipari épületbe, ragyogó, lenyűgöző fényesség fogad mindet. És ez még fokozódik, amikor a cégalapító és műszaki agytröszt Mario Vukovicv a kapcsolópulthoz lép, és onnan az újonnan megépült fénybemutató termet a bajnokok ligája rendezésére alkalmas stadionok számára megálmodott fényszórók segítségével hihetetlenül világos és tiszta, de ugyanakkor nem vakító fényáradatba öltözteti.

De miért utazzanak nagy stadionok fenntartói és műszaki vezetői Bécsújhelyre azért, hogy ezt mind megnézzék? It’s the Technology, stupid! Vukovic a smart arena néven piacra dobott és elképesztő teljesítményre képes fénymegoldásával egy olyan terméket alkotott, amely egyedülálló a világon. „LED ilyen formában még nincs a futballstadionokban”, magyarázza nekünk és rögtön pontosítja is: „Jó LED-es rendszerek körülbelül 300 lumen fényerőig léteznek. A mi rendszerünk  fényszóróként 200.000 lumen fényerőt produkál, valamint rendkívüli fényösszegyűjtő hatást lehet vele elérni nagy távolságok függőleges megvilágosítása esetén”.

Az persze magától értetődő, hogy az általa megalkotott LED-es fényszórórendszer a HD-minőségben történő TV-közvetítésekhez szükséges valamennyi előírást teljesíti. Ugyanakkor látványos fényhatásokat tesz lehetővé és olyan fényshow-t produkál, amelyhez az arénákban mindezidáig külön berendezéseket kellett létesíteni.

A hagyományos stadionon-fényszórók erre ugyanis alkalmatlanok - amit a focipálya látogatók tudnak a legjobban, ha díszkivilágításban kell játszani –, mivel a teljes fényerő eléréséig hagyományos fényszórók esetén nagy a felfutási idő és kikapcsolást követően több perc kell ahhoz, hogy kihűljenek az újbóli bekapcsolás előtt. És Vukovic még egy érvet elmond az ügyfélként megnyerni szándékozott stadionműködtetőknek: Az ő rendszere - összehasonlítva a hagyományos világítórendszerekkel - 95 százalékkal alacsonyabb karbantartási és 50 százalékkal alacsonyabb energiaköltségekkel jár.

SPORTARÉNA & ÁLLAMI OPERAHÁZ

A soft-LED sikertörténete ugyanakkor nem a focipályán kezdődött, hanem a Bécsi Állami Operaházban. Vukovic ugyanis a világítástechnika területén úttörő teljesítményt nyújtott és a világon elsőként oldotta meg azt a műszaki problémát, hogyan lehet a LED lámpákat villódzásmentesen és ezáltal TV-közvetítések számára alkalmas módon dimmelni. Pont egy ilyen megoldást keresett az Állami Operaház 2012-ben, amikor már  rendelkezésre álltak a források ahhoz, hogy a kultúra fellegvárának nézőterét LED-es világítórendszerre állítsák át. Ami akkoriban hiányzott, az a technológia volt.

 „Először azt mondtam nekik: Ez nem megy. Majd elkezdett valami dolgozni bennem”, emlékszik vissza Vukovic a megkeresésre. 19 évesen egy felsőfokú műszaki iskola elektrotechnika szak végzőseként alapított egy audiotechnikával foglalkozó vállalatot és először melléktevékenységként az akkor divatba jövő LED-világítórenszereket importált Ázsiából, ugyanakkor csalódottan rázta a fejét a műszaki hiányosságok miatt. A technológia diadalmenetével a LED-lámpák importja és kereskedelme cégének zászlóshajójává vált.

Smart Arena, soft-LED

SOFT-LED ÜGYVEZETŐ KIJELENTÉSE SAJÁT SZABADALMI POLITIKÁJÁRÓL

Kínálatában többek között szerepelt a klasszikus foglalatú retrofit-LED, aminek az operaház megkeresését is köszönhette. Ugyanakkor lehetetlennek tűnt az operaház hatalmas, hét méter átmérőjű, 1.200 foglalatot és összesen 3.500 egyedi világítótestet tartalmazó óriáscsillárját kameramunkára alkalmas módon, szórás és villódzás nélkül dimmelni, egészen addig, amíg Vukovic talált egy központi tápegységgel és kifinomult vezérléstechnikával rendelkező megoldást.

soft-LED (Wiener Musikverein)

ÚJÉVI KONCERT A MUSIKVEREIN ARANYTERMÉBEN

A történelmi csillár a soft-LED által kifejlesztett villódzásmentesen dimmelhető és HD-közvetítésekre alkalmas LED-es világítással felszerelve.

GYÖKERES VÁLTOZÁS A VILÁGÍTÁSTECHNIKÁBAN: Áttörés – nem csak műszaki, hanem gazdasági szempontok alapján is. „Adott volt a megfelelő időpont”, mondja a társ-ügyvezető, Karin Platzer. Karin ezelőtt vállalati tanácsadóként dolgozott, tanított a bécsújhelyi szakiskolában és Vukoviccal a magánéletben is egy sikeres párt alkotnak. Miután a vállalat az opera csillárját 2013-ban átalakította, a hagyományos koncerttermek egymás kezébe adták a kilincset a soft-LED-nél.

Ennek köszönhetően a Musikverein Aranyterme modern LED-megvilágításban ragyog, amiről több millió néző bizonyosodhatott meg az egész világon a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének közvetítésének köszönhetően. Azóta majdnem az összes szóba jöhető hazai színház és operaház átállt a soft-LED-világítástechnikára, többek között a drezdai Semper-Opera és sok már német koncertterem. „A technológia nem igényel karbantartást. Ausztriában az elkövetkező 10 évben már nem tudunk üzletet kötni”, állítja Vukovic, aki a hazai piacon ily módon kivilágított üzleti volument két millió euróra becsüli.

A szűk piaci szegmensnek köszönhetően a relatív alacsony volumen megvédte őt a nagy konszernek konkurenciaharcától.

Most, miután Vukovic az általa kifejlesztett technológiát stadionok nagy felületű megvilágítására is alkalmazza és ezáltal egy jóval nagyobb piacot céloz meg, a helyzet megváltozhat. Ugyanakkor ő úgy látja, hogy az általa birtokolt know-how-előny megfelelő védelmet nyújt. „Jó szórakozást a  revers engineeringhez”, kívánja versenytársainak és úgy véli, hogy a belépési korlát így jóval magasabban van, mint egy olyan szabadalom esetében, amelyre rafinált ügyvédek kiskapukat nyitnának.

Jövőképe: „Ha majd a Stones 2050-ben az addigra felújított és fénytechnikai szempontból átalakított Práterstadionban fellép, nem kell, hogy a showhoz magukkal hozzák saját fényberendezésüket”.

A dimmelés magas szintű művészete

A soft-LED sikerének alapja a LED-es lámpák dimmelésekor fellépő műszaki problémák megoldása

MEGOLDHATATLAN MŰSZAKI PROBLÉMA jelentkezett egészen a közelmúltig régi, történelmi jelentőségű világítótestek és csillárok átalakításakor modern, energiahatékony LED-es technikára. Ugyanakkor rendelkezésre álltak megfelelő, úgynevezett retrofit foglalatok. De senki nem gondolt arra, hogy az energiatakarékos és gazdaságos LED-technológia pazar csillárokkal büszkélkedő színháztermekben, operaházakban és koncerttermekben alkalmazható lenne. Ugyanis a LED segítségével nem lehetett az előadás előtti elsötétítést hangulatos és lassú dimmeléssel elérni.

Ennek megvolt a műszaki háttere: A LED-technológia félvezetőkre épül és egyenárammal működik; a rendes hálózaton pedig váltóáram áll rendelkezésre. Így minden egyes LED-es világítótestbe be kell építeni egy tápegységet, hogy az a váltóáramot egyenárammá alakítsa. Ez pedig egyrészről helyproblémát okoz, másrészről lehetetlenné teszi a csillár egyes világítótesteinek koordinált megvezérlését oly módon, hogy azokat villódzásmentesen és kameraképesen dimmeljük. Mario Vukovic megtalálta a dilemma megoldását: Sok tápegység helyett egy központi tápegységet alkalmaz és ezzel az egyenáramú hálózat újrakábelezése helyett egy belső egyenáramú hálózatot alakít ki a világítás számára. A dimmelés nem kapcsolón keresztül történik, hanem egy elektronikus szabályozó egység segítségével, amit interfészen keresztül egy erre a célra fejlesztett szoftver vezérel. A retrofit világítótesteket és a LED-modulokat időközben kombináltan is lehet vezérelni és ennek segítségével a nézőtér valamennyi fénytechnikai követelményét teljesíteni.

VILLÓDZÁSMENTES & RETROFIT. A LED-es izzószálas körte dimmeléskor meleg pirosas árnyalatot vesz fel és foglalata valamennyi régi lámpába és csillárba illik.

Van kérdése?

Szinte Zsolt
ecoplus International Magyarország Kft.
1146 Budapest, Zichy Géza u. 5