Nikolaihof Wachau

Demeter minősítésű fehérbor Wachauból

A Nikolaihof Wachau egy egészen egyedülálló hely, ami az itt élő emberek számára különleges erőt áraszt ki magából. A borgazdaság 2 000 éves történelmével Ausztria legöregebb borászata és nemzetközi téren is az első biodinamikus gazdálkodást folytató borgazdaságok sorába tartozik. 1894 óta a birtok a Saahs család tulajdonában van. Az összesen 22 hektár szőlőterületen gazdálkodó, a hagyományokat tiszteletben tartó családi gazdaság első sorban Rizling, Zöld Veltelini, Neuburger és egy sor kiegészítő szőlőfajtát termeszt.

A Saahs család a teljes Nikolai-birtokon Demeter-irányelvek szerinti biodinamikus gazdálkodást folytat, ami a biológiai szőlőművelés legszigorúbb formája. A szőlőültetvényeken nem használnak gyomirtó szert, rovarirtót, műtrágyát és szintetikus permetezőszert. Ehelyett a Saahs család csalánázalékból készült hígtrágyát, macskagyökér kivonatot, zsurlóázalékot és saját fejlesztésű preparátumokat használ.

Nikolaus Saahs által gyakorolt borkészítés filozófiája szerint hagyni kell a természetet, hogy saját ütemében működjön, a lehető legritkábban kell beavatkozni a folyamatokba és a bornak időt kell engedni arra, hogy kiformálódjék.

És ő ezt a fajta gyengéd gondoskodást meg fogja nekünk hálálni egyenesség, testes ízvilág, fiatalos tartósság, komplexitás, mértékletes alkoholtartalom és a hely szellemét tükröző jelleg formájában. A kíméletes zúzást követően a Nikolaihof borai a szőlőbogyók felületén található élesztőgombák hatására erjednek, és ily módon fejlesztik ki a rájuk jellemző egyedülálló jelleget. Ezt követően kerülnek a nagy történelmi múlttal rendelkező borpincébe, amely egy római korból származó altemplomban kapott helyett. Ebben a pincében Nikolaus Saahs borainak pont annyi időt ad az érésre, amennyire azoknak szüksége van. Van közöttük olyan, amely 20 éven keresztül érik a 2 000 - 12 000 literes tölgyfahordókban.

A Niolaihof úgyszintén gyárt Demeter-minősítéssel rendelkező natúrkozmetikai termékeket is „dieNikolai” márkanéven.

Ugyanakkor nem csak Demeter-minősítésű natúrkozmetikai termékeket gyárt, hanem biodinamikus művelésmódból származó szőlőből fehérborokat is készít.

 

 

Van kérdése?

Szinte Zsolt
ecoplus International Magyarország Kft.
1146 Budapest, Zichy Géza u. 5